Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

O σπόρος μεγάλωσε


Κάθε γενιά έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Γιατί όμως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ψάρευεις μέσα στα θετικά και δεν πιάνεις λέπι; 



Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν με εξαιρετικά  δύσκολο και διαφορετικό τρόπο από τη δική μας γενιά. Είμαι πλέον μερικές ανάσες πριν τα 30 και μου έρχονται στο μυαλό εικόνες σχετικά με το πώς μεγάλωσα. Καμιά φορά η σύκριση είναι πολύ πιο εύκολη γιατί τα πράγματα έρχονται ακριβώς από μόνα τους.

Δεν μεγάλωσα με online games. Βασικά δεν ήξερα καν τι ήταν το Internet σε εκείνη την ηλικία. Πρόλαβα τη μπάλα στις αλάνες, το κυνηγητό με τις γκόμενες και την απόλαυση του πάρκου πίνωντας αναψυκτικά κάτω από τα δέντρα του. Δεν φόρεσα ποτέ μάρκες και δεν χρειάστηκε να περάσω τα 18 για να φορέσω Converse. Τα πρόλαβα στην άθλια μορφή τους, όπου βρωμούσαν και σκιζόντουσαν εύκολα. Ίσως ακουστεί κουλό, αλλά έχετε ποτέ την εντύπωση πως βαδίζετε σε μια κατεύθυνση που δεν σας εκφράζει; Όπου όλα μοιάζουν στημένα και η αυθεντικότητα έχει βιαστεί ανεπανόρθωτα λόγω των υπερβολικών ελευθεριών; 

Κανείς δεν είπε να κλείσουμε μέσα τα νέα παιδιά. Όταν όμως ένα παιδί 15 χρονών διασκεδάζει σε νυχτερινά κέντρα με την ίδια ένταση όπου και διασκεδάζαμε και εμείς στα 20 μας, πόσο υγιές είναι αλήθεια; Θυμάμαι πως οι δρόμοι τότε δεν ήταν ασφαλείς. Πως το αργότερο στις 00:30 έπρεπε να ήμουν σπίτι μου. Πως δεν με ενδιάφερε στα 15 μου πόσα χρήματα θα χαλάσω, αλλά με προβλημάτιζε αν θα μπορέσω να βρω άτομα για να οργανώσω ένα ματς στην αλάνα πιο κάτω. Το πρόβλημα όμως είναι μόνο οικονομικό; Θα μου πείτε «γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να χαρούν τα λεφτά που έχουν;». Δίνοντας σε ένα παιδί παραπάνω εξουσία μέσα από το χρήμα, δεν το κάνει πρώτο τυπάκι, ούτε μούρη στη παρέα του. Οι γονείς αυτή της γενιάς δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας. Αδυνατούν να σκεφτούν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια πλήρης διαχείριση ρευστού σε ένα μικρό παιδί. Οι εξαιρέσεις γονέων σήμερα είναι πολύ λίγες. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχατε στη τσέπη σας όταν ήσασταν 15; Εμένα ήταν 5000 δραχμές. Οι γονείς μου δεν μου είπαν ποτέ «πάρε μόνο αυτά», αλλά ήξεραν να μου πουν «αν χρειαστείς άλλα πες μας». Πλέον τα πιτσιρίκια κυκλοφορούν με 100ευρα, έχουν κάρτες για το ΑΤΜ και χαλάνε υπερβολικά ποσά. Ποιο είναι όμως το χειρότερο της όλης φάσης; 

Φουσκώνοντας τα μυαλά ενός παιδιού κάνοντας του τα χατίρια και δίνοντας του ανεξέλεγκτα αυτό που θέλει, μόνο καλό δεν του κάνεις. Αυτός είναι ο λόγος που τα σημερινά παιδιά βαριούνται εύκολα. Είναι ο λόγος που δεν μπορούν να καθίσουν πάνω από μήνα με έναν άνθρωπο, ο λόγος που έχουν  ύφος και συμπεριφέρονται λες και τους ανήκει όλος ο κόσμος. Όλοι οι υπόλοιπο απλά βλέπουν τα πράγματα να αλλάζουν, μην καταλαβαίνοντας τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι αλήθεια πως η κατάσταση άλλαξε πολύ γρήγορα. Επίσης δεν βλέπω να υπάρχει «φρένο» και λόγω της κρίσης. Τα παιδιά πλέον δεν προβληματίζονται, απλά φωνάζουν χωρίς λόγο. Είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ανήλικοι πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο υπέροχο από τη δική μας γενιά. Έχουν πολύ περισσότερο τσαγανό, όνειρα και συμβαδίζουν με τις καταστάσεις πολύ εύκολα. 

Σε ένα κόσμο όπου οι πληροφορίες διαδέχονται η μια την άλλη και οι χαρακτήρες αλλάζουν στο λεπτό, είναι πολύ σημαντικό στο πως θα πλάσεις τον χαρακτήρα ενός παιδιού. Μπορείς να τον κάνεις υπόδειγμα για την κοινωνία, σκεπτόμενο και δραστήριο ον, ή μπορείς να το ξεφορτωθείς από τη ζωή σου, βάζοντας του χρήματα στη τσέπη χωρίς να μπορείς να συλλάβεις το μέγεθος του κακού που του κάνεις.  

Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα ξεκινάει από τους γονείς. Τα παιδιά ευθύνονται σε πολύ μικρό βαθμό. Απλά ακολουθούν τη ροή της κοινωνίας. Ακόμα όμως και ένα παιδί, πρέπει να μαθαίνει από μικρή ηλικία, ότι το να συμβαδίζεις με το ρεύμα δεν σε βγάζει πάντα στην ακτή που επιθυμούσες. Είναι, για άλλη μια φορά, ο λόγος που τα περισσότερα πιτσιρίκια εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα από πολύ νωρίς, ο λόγος που κλείνονται στον εαυτό τους και γίνονται καταθλιπτικοί. Η άλλη παρτίδα, μεθάει μέχρι τα ξημερώματα, προσπαθώντας να ζήσει μια ενήλικη ζωή την οποία δεν είναι σε θέση να χειριστεί ούτε να υποστηρίξει.

Δεν είναι ανάγκη να πιάσεις πάτο για να κάνεις την αλλαγή. Έχει όμως μεγάλη σημασία να ριζώσεις την ιδέα για να ξεκινήσει η σκέψη. Και η σκέψη είναι σαν ιός. Μεγαλώνει, δυναμώνει και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσεις. Ας είναι λοιπόν όλες αυτές οι νεανικές σκέψεις για καλό…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου